Etiopien

Blandt alle kaffeproducerende lande er Etiopien nok det mest utrolige. Fasinationen stammer ikke blot fra den utrolige og unikke kaffe landet producerer, men også de mysterier der omgiver den. Etiopisk kaffe er ofte den kaffe der får folk til at åbne øjnene for at kaffe kan være meget andet end ”bare kaffe”. Etiopien anses som at være landet hvor kaffen oprindeligt stammer fra.

I Etiopien gror kaffen stadig vildt mange steder, og derfor er en del af den kaffe som kommer fra Etiopien enten plukket i den vilde natur, eller fra små baghave plantager hos småbønder. Etiopien producerer omkring 6,4 Millioner sække kaffe hvert år. Kaffen fra Etiopien betegnes ofte efter hvilken region de kommer fra, som kan være enten: Sidamo, Limu, Jima, Lekempti, Harrar eller Yirgacheffe. Af disse har Yirgacheffe og Sidamo det bedste ry, men også Limu er kendt for at kunne levere fantastisk kaffe. I Etiopien vil små kaffeplantager ofte slå sig sammen i et kooperativ og derved få lettere ved at få kaffen eksporteret.

Smagsprofilen er typisk citrus og bergamotte samt tydelige florale noter.

kaffe fra Etiopien

Etiopisk kaffe – kaffens oprindelsesland med berømte florale og citrusprægede nuancer

Etiopien regnes som kaffens fødested, og landet er omgærdet af historie, mystik og en dyb kærlighed til kaffe som kulturarv. Her finder man stadig kaffeplanter, der vokser vildt i naturen, og en stor del af landets produktion kommer fra små familieejede plantager, hvor kaffen dyrkes i baghaver eller lokalsamfund og ofte samles gennem kooperativer. Denne unikke dyrkningsmåde giver et særligt udtryk og en bemærkelsesværdig diversitet i smagen.

Etiopisk kaffe er kendt for sine markante regionale forskelle, hvor områder som Sidamo, Yirgacheffe og Harrar står særligt stærkt. Disse regioner er berømte for deres komplekse smagsprofiler, som ofte er kendetegnet ved let krop, floral duft og livlige citrus- og bergamotnoter. Det er netop disse karakteristika, der gør etiopisk kaffe til en favorit blandt entusiaster og specialkaffedrikkere — og ofte kaffen, der åbner øjnene for, hvor nuanceret kaffe kan være.

Landets årlige produktion på over 6 millioner sække sikrer en bred variation, men kvaliteten og autenticiteten forbliver central i kaffeproduktionen. Det er dette fokus, sammen med den naturlige mangfoldighed i sorter og terroir, der gør Etiopien til et af verdens mest fascinerende kaffelande.

Vil du smage etiopisk kaffe, eller have hjælp til at vælge bønner til jeres virksomhed, café eller restaurant? Vi deler gerne vores anbefalinger og risteerfaringer.

Har du et spørgsmål?

Har du stadig et spørgsmål som du ikke fik svar på?  – Så er du meget velkommen til at kontakte os, ved at udfylde vores kontaktformular.

Vil du gerne vide mere?

Du er meget velkommen til at dykke ned i vores vidensbank

kaffe vasket proces
Procesmetoder

Vasket kaffe

Efter høst fjernes både skal og frugtkød og tilbage har man den rene kaffebønne. Til denne proces bruges

Få mere viden
kaffe pulped natural proces
Procesmetoder

Pulped Natural

I denne metode fjernes skal og frugtkød, og bønnerne lægges til tørre med resterne af det sukkerlag der

Få mere viden
kaffe bønnesort SL28 SL34
Bønnesorter

SL28 & SL34

I årene 1934-1963 udviklede Scott Labs nye varianter til Kenya. De 2 mest vellykkede hybrider var SL28 og

Få mere viden
kaffe bønnesort Geisha
Bønnesorter

Geisha

Geisha er en sjælden kaffe der oprindeligt stammer fra Etiopien. Den blev opdaget første gang nær byen Gesha

Få mere viden
kaffe bønnesort Pacamara
Bønnesorter

Pacamara

Pacamara er en hybrid af Pacas og Maragogype der blev opdaget i 1950érne. Den har de bedste egenskaber

Få mere viden