Indonesien

Indonesien fik første gang bragt kaffeplanter fra Indien af den hollandske kolonimagt i 1699.

Den mest ”berømte” kaffe fra Indonesien er nok Kopi Luwak, som også anses som at være verdens dyreste kaffe. Den Indiske palmeruller som er et desmerdyr spiser de modne kaffebær, og i dens efterladenskaber ligger den rene kaffebønne tilbage. Der er mange historier om hvorfor at denne proces skulle gøre noget helt særligt for kaffen, men det er mest af alt blot historien og mystikken i sig selv, snarere end smagen. Kopi Luwak kaffe har i de seneste år fået et dårligt ry fordi der er opdaget desmerdyr der lever i fangenskab som tvangsfodres med kaffebær, og samtidig kan det være svært at afgøre om den kaffe man køber også er 100% ægte Kopi Luwak. Indonesien producerer omkring 11 millioner sække pr. år og deres mest berømte regioner er Sumatra og Java, hvor sidstnævnte hos mange er synonym med kaffe.

Indonesisk kaffe har en tung og fyldig krop med en jord/træagtig og krydret smag, samt en lav syrlighed.

kaffe fra Indonesien

Indonesisk kaffe – dyb, krydret og karakterfuld med rødder i kolonitiden

Indonesien har en lang kaffe­tradition, der går tilbage til 1600-tallet, da hollandske kolonimagter bragte de første kaffeplanter til øerne. Landet har siden udviklet en stærk kaffekultur og er i dag en betydelig producent med over 11 millioner sække om året. Kaffe dyrkes primært på øer som Sumatra og Java — navnet “Java” er faktisk blevet et globalt synonym for kaffe — og produktionen er kendt for robuste smagsprofiler og traditionel forarbejdning.

Selvom Indonesien ofte forbindes med Kopi Luwak, er det primært historien bag denne sjældne kaffe, der har gjort den kendt. I dag er mange kritiske over for Kopi Luwak på grund af etiske og kvalitetsmæssige udfordringer, og fokus er i stedet rettet mod de naturlige og vaskede kaffer fra landets småbønder og kooperativer. Her skabes dybe, komplekse smagsudtryk, hvor terroir og traditionelle processer spiller en stor rolle.

Indonesisk kaffe er kendetegnet ved en tung, fyldig krop, lav syrlighed og noter af jord, krydderier, mørk chokolade og træ. Det giver en rig og intens smagsoplevelse, der især appellerer til dem, der foretrækker kraftig og aromatisk kaffe — både som espresso og i bryggemetoder, der fremhæver dybde og fylde.

Vil du udforske indonesisk kaffe eller finde den rette profil til din restaurant, café eller virksomhed? Vi hjælper gerne med smag, risteprofiler og anbefalinger.

Har du et spørgsmål?

Har du stadig et spørgsmål som du ikke fik svar på?  – Så er du meget velkommen til at kontakte os, ved at udfylde vores kontaktformular.

Vil du gerne vide mere?

Du er meget velkommen til at dykke ned i vores vidensbank

kaffe vasket proces
Procesmetoder

Vasket kaffe

Efter høst fjernes både skal og frugtkød og tilbage har man den rene kaffebønne. Til denne proces bruges

Få mere viden
kaffe pulped natural proces
Procesmetoder

Pulped Natural

I denne metode fjernes skal og frugtkød, og bønnerne lægges til tørre med resterne af det sukkerlag der

Få mere viden
kaffe bønnesort SL28 SL34
Bønnesorter

SL28 & SL34

I årene 1934-1963 udviklede Scott Labs nye varianter til Kenya. De 2 mest vellykkede hybrider var SL28 og

Få mere viden
kaffe bønnesort Geisha
Bønnesorter

Geisha

Geisha er en sjælden kaffe der oprindeligt stammer fra Etiopien. Den blev opdaget første gang nær byen Gesha

Få mere viden
kaffe bønnesort Pacamara
Bønnesorter

Pacamara

Pacamara er en hybrid af Pacas og Maragogype der blev opdaget i 1950érne. Den har de bedste egenskaber

Få mere viden